0418-680050
info@bijzonderwonen.com

Monument te koop

Bemiddeling bij het kopen van monumenten

Natuurlijk kunt u op de bonnefooi door dorpen en steden rijden in de hoop het bordje ‘Monument te koop’ in de voortuin van een prachtig oud pand tegen te komen. Maar u kunt het uzelf ook makkelijker maken door de makelaars van Bijzonder Wonen in te schakelen. Door onze jarenlange ervaring in bemiddeling bij het kopen van monumenten kunnen wij u uitstekend adviseren.

Mocht u nu toch toevallig een mooi monument te koop zien staan bij een collega makelaar, dan kunt u ons ook inschakelen voor de aankoopbemiddeling. Bijzondere, monumentale woningen vragen bij de aankoop nu eenmaal om een gespecialiseerde aanpak.

Bekijk ons aanbod van monumentale panden

Monument te koop

Tips voor het kopen
van een monument

Heeft u een monument te koop zien staan en droomt u ervan om dit monumentale pand te kopen? Wij geven u als monumentenmakelaar alvast een aantal tips die het maken van uw beslissing wat eenvoudiger maken.

1. Om wat voor een monument gaat het?

Nederland heeft verschillende soorten monumenten. Er zijn rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en provinciale monumenten en voor elke soort monumenten gelden er andere regels en voorwaarden. Vaak is via de website van de betreffende gemeente te achterhalen wat het type monument is. In het monumentenregister van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kunt u achterhalen of het om een rijksmonument gaat.

2. Een rijksmonument levert vaak financiële voordelen op

Bij het kopen van een rijksmonument krijgt u ook te maken met onderhoudskosten. Deze kosten zijn deels aftrekbaar, maar dan moet u wel aan alle regels voldoen. Deze regels staan beschreven op de website van het Restauratiefonds.

3. U mag wel degelijk vernieuwen

Over het algemeen wordt er bij de aankoop van een monumentaal pand gedacht dat er onder geen enkele voorwaarde iets vernieuwd mag worden. Nu is het zo dat bij monumenten behouden voor vernieuwen gaat, maar mogelijkheden voor wijzigingen zijn er wel degelijk.

Met een goedgekeurde vergunning van de gemeente en respect voor de historische waarde van het pand kunt u in veel gevallen wel degelijk vernieuwen.

4. Een energielabel is niet verplicht

Bij een rijksmonument, gemeentelijk monument of provinciaal monument is het niet verplicht om een energielabel te hebben. Toch wilt u als toekomstige eigenaar van een monumentaal pand waarschijnlijk wel gaan verduurzamen, door bijvoorbeeld de isolatie te verbeteren. Zo lang u met de monumentale waarde van het pand rekening houdt zijn er genoeg mogelijkheden.

5.  Vraag een Restauratiefonds-hypotheek of Monumenten-hypotheek aan

Het Restauratiefonds

biedt diverse mogelijkheden voor hypotheken die u voor de restauratie en het groot onderhoud van uw monument kunt gebruiken.

Bijzonder Wonen: uw gespecialiseerde monumentenmakelaar

Bijzonder Wonen is vertrouwd met alle instanties die met monumenten te maken hebben, zoals:

  • De afdeling monumentenzorg van de gemeente;
  • Het Bureau Monumentenpanden;
  • Het Nationaal Restauratiefonds.

Hierdoor kunnen wij u als koper wegwijs maken in de mogelijkheden voor restauratie en de bijbehorende subsidiemogelijkheden. Zo kunt u weloverwogen te werk gaan als u een monument te koop ziet staan.

Heeft u een monument te koop zien staan of bent u op zoek naar een monumentaal pand dat bij u past? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak. Uw unieke pand verdient een unieke aanpak en de makelaars van Bijzonder Wonen zijn u daarbij graag van dienst.

Maak vrijblijvend een afspraak als u advies nodig heeft bij het kopen van een monument.