0418-680050
info@bijzonderwonen.com

Waalbandijk 4 Varik

Verkocht

Waalbandijk 4 Varik Nederland

Omschrijving

Je kunt bijzonder wonen en héél bijzonder wonen…

In het prachtige Betuwse landschap zie je stellingmolen ‘De Bol’ al van verre staan. De volledig gerestaureerde en maalvaardige molen en de daaraan verbonden molenaarswoning staan op een verhoogde belt, omgeven door een perceel van 3.365m2 met een vrijstaand gastenverblijf en atelier annex werkplaats.

Hal, compleet ingerichte woonkeuken annex eetkamer met grote glaspui en een eigentijdse badkamer in de molenaarswoning en een ronde woonkamer in de molenromp op de begane grond.
Entresol met slaapruimte boven de hal en badkamer in de molenaarswoning en een grote slaapkamer in de molenromp op de eerste verdieping.
Slaapkamer met toegang tot de stelling op de tweede verdieping.
Woon-/slaapkamer en badkamer in het gastenverblijf.
Garage/berging in het souterrain.

Varik (gemeente West Betuwe) ligt in het Gelderse rivierenlandschap aan de rivier de Waal. Markante herkenningspunten aan de Waalbandijk zijn de Dikke Toren van Varik, restant van de middeleeuwse dorpskerk, en de windkorenmolen. Varik is een agrarisch dorp met veel fruitbedrijven en ruim opgezette bebouwing. Het dorp ligt 10 kilometer oostelijk van de A2 en 6 kilometer zuidelijk van de A15. Deze ligging garandeert een uitstekende bereikbaarheid van steden als Utrecht, ’s-Hertogenbosch, Arnhem en Nijmegen. In het pittoreske dorp is een openbare basisschool, een BSO, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en een tennisbaan. De molen staat langs de Waalbandijk, een dijk die -net als vele dijken in Nederland- de komende jaren zal worden versterkt. De werkzaamheden die uitsluitend impact hebben op de toegang tot het perceel, beginnen in 2023. Meer informatie hierover is beschikbaar via ons kantoor of Waterschap Rivierenland.

Bruto-inhoud: 2.050 m³
Gebruiksoppervlakte wonen: 199 m²
(inclusief gastenverblijf)
Perceeloppervlak: 3.365 m²
Bouwjaar: 1867

Rijksmonument

Indeling begane grond:
Het halletje is ingericht met maatwerkkasten in blank eiken, waardoor het een dubbele functie heeft; ook als bijkeuken. Een blank eiken paneeldeur leidt naar de eetkamer annex woonkeuken. De eetkamer heeft aan de terraszijde een grote glaspui met zicht op de tuin, waardoor de ruimte heerlijk licht is. Er is een open keuken met hoogwaardige inbouwapparatuur, uitgevoerd in grijsgroen en voorzien van een donker natuurstenen werkblad. Boven het aanrecht zijn meerder roederamen voor optimaal contact met de omgeving. Op de vloer liggen donkere keramische tegels met vloerverwarming.
De ruimtelijke beleving is maximaal, omdat de nok in het zicht is gelaten. Vanuit de woonkeuken is een blank eiken paneeldeur naar de molenromp. Hier bevindt zich de woonkamer; een grote ronde ruimte met twee getoogde glaspuien, waarvan één met openslaande deuren naar het terras. Er is een hoog balkenplafond en een gietvloer, eveneens voorzien van vloerverwarming. De badkamer bevindt zich op de begane grond. Deze verrassend moderne ruimte is betegeld met groene mozaïekjes en ingericht met een ligbad, grote inloopdouche, dubbele wastafelmeubel en een bidet. In de hal is separaat het toilet.

Indeling verdiepingen:
In het molenaarshuisje is op de eerste verdieping -boven de badkamer en de hal- een entresol waar een logeerplek is.
Op de eerste verdieping van de molen is een grote slaapkamer en een toilet. Getoogde 4-ruits ramen bieden weids zicht op de omgeving. In de met brede grenen vloerdelen belegde vloer is een hijsluik opgenomen om de meelzakken te laten zakken.
Op de tweede verdieping, de maalzolder, bevindt zich nog een slaapkamer. In deze slaapkamer zijn meerdere deuren die toegang geven tot de stelling. Vanaf de stelling is een schitterend zicht op de omgeving en de rivier de Waal. In deze kamer is het balkenplafond nog deels historisch en hier bevindt zich ook de meelpijp en maalbak. In het verleden werden hier de meelzakken gevuld. Dit kan overigens nog steeds, want de molen is nog maalvaardig.
De derde verdieping is de zogenaamde steenzolder; genoemd naar de molenstenen die hier het graan malen. Als er geen wens is om in de toekomst te gaan malen, zou ook hier een slaapkamer kunnen worden gerealiseerd, waardoor het woonoppervlak met 22m2 kan worden vergroot. Overigens kan dit voor een creatieve geest een inspirerende werkruimte zijn; met ook hier weids uitzicht.
Boven de steenzolder bevindt zich de luizolder. Hier bevindt zich het mechanische ‘luiwerk’, een mechaniek voor het ophijsen (luien) en laten zakken (afschieten) van zakken graan en meel.
Boven de luizolder ligt onder de met bitumen beklede kap de kapzolder.

Bijgebouwen:
Het gastenverblijf was in het verleden in gebruik als kantoor en voorzien van aansluitingen op gas, water, elektra en riolering. Tegenwoordig is er een eenvoudige eetkeuken, een doucheruimte met toilet en een woon-/slaapkamer met openslaande deuren naar de tuin. Het geheel buitengewoon charmant maar eenvoudig en functioneel.
Het atelier bestaat op de begane grond uit een grote ruimte met dubbele garagedeuren en een tweede kleinere ruimte met berging en trapopgang. Op de verdieping is een grote zolder van 30m2.
Weliswaar geen bijgebouw maar onder de molen bevindt zich een enorm souterrain met legio mogelijkheden.

Bijzonderheden:
Iedereen die ooit in het Betuwse dorpje Varik is geweest, herinnert zich ‘De Dikke Toren van Varik’ en ‘De Bol’. Vanaf de dijk én de rivier de Waal doemen beide markante bouwwerken van grote afstand op.
Er bestaat al heel lang een molen in Varik. Toen er nog een kasteel was aan de Waalbandijk bezat de heer een molen. In een oorkonde van rond 968 staat Dat Keizer Otto I een curtis (hof) Feldrike (Varik) schenkt aan graaf Widergeld. Bij dat hof hoorde het molenrecht met maaldwang, het visrecht in de Waal, het recht om een veer te hebben en het collatierecht (recht om een priester te benoemen). Dus de heer had een molen, waar alle pachters van zijn landerijen hun graan moesten brengen om te laten malen. In het begin van de 13e eeuw wordt er nog gesproken van ‘Huys ende slot tot Vauderich, met de hofstat en de bongert binnen sijnen cingel daerto behorende, ende den wind ende windmeulen to Vauderich’.
In het midden van de 17e eeuw wordt er zelfs gesproken van ‘Het slot Molenhuyse’. Het kasteel dus als onderdeel van de molen. Op oude kaarten is ook goed te zien dat de molen er lang geweest is. In ieder geval sinds de 10e eeuw stond er dus al een molen. In eerste instantie vermoedelijk een standaardmolen, later in ieder geval een wipmolen. En dergelijke molen heeft er gestaan tot 1865; het jaar van de brand. In 1867 is de huidige molen verder landinwaarts gebouwd, omdat anders de paarden die de wagens trokken last hadden van het geluid van de ronddraaiende wieken. Tijdens de laatste restauratie is de molen eind 2010 in verband met de verslechterde windvang 2,5 meter opgevijzeld.

Inmiddels staat er een prachtig ensemble bestaande uit de molen, het molenaarshuis, het atelier en het gastenverblijf. Een ideale combinatie voor diegene die wonen en werken wil combineren op een markante locatie aan de rivier. Wilt u écht bijzonder wonen met daarnaast desgewenst de mogelijkheid om het molenaarsvak uit te oefenen, maak dan een afspraak voor een bezichtiging.

Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Algemeen

Soort woonhuis
Villa
Ligging
Aan rustige weg, aan water, landelijk gelegen, vrij uitzicht

Oppervlakten en inhoud

Wonen
199 m²
Overige inpandige ruimte
207 m²
Gebouwgebonden Buitenruimte
209 m²
Externe bergruimte
85 m²
Perceel
3.365 m²
Inhoud
2.054 m³

Indeling

Aantal kamers
9 kamers (4 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers
Badkamervoorzieningen
Bidet, douche, ligbad, toilet, vloerverwarming, wastafelmeubel
Aantal woonlagen
8
Voorzieningen
Buitenzonwering, mechanische ventilatie, natuurlijke ventilatie, windmolen

Energie

Isolatie
Dubbel glas, vloerisolatie, voorzetramen
Verwarming
Cv ketel, gaskachels, vloerverwarming gedeeltelijk
Warm water
Cv ketel
Cv-ketel
Daalderop HR ketel (gas gestookt combiketel uit 2009, eigendom)

Kadastrale gegevens

Perceelnaam
Varik E 878
Oppervlakte
1615 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
VRK00-E-878
Perceelnaam
Varik E 489
Oppervlakte
642 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
VRK00-E-489
Perceelnaam
Varik E 960
Oppervlakte
287 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
VRK00-E-960
Perceelnaam
Varik E 629
Oppervlakte
60 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
VRK00-E-629
Perceelnaam
Varik E 630
Oppervlakte
35 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
VRK00-E-630
Perceelnaam
Varik E 631
Oppervlakte
726 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
VRK00-E-631

Buitenruimte

Tuin
Tuin rondom

Garage

Capaciteit
2 auto's
Voorzieningen
Elektra, verwarming, vliering, water

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein
Bekijk alle kenmerken